Forfatter til bog om Ungdomshuset: »Alle har kvajet sig«

UNGDOMSHUSET. Intet tilgivet er titlen på en ny bog, der kredser om tiden op til den dag, hvor Ungdomshuset blev ryddet. Forfatteren til bogen tror, at der vil være sabotage af ethvert nyt byggeri på grunden.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

Foto: Michael Paldan

sre@minby.dk

EN KAMP: De fleste husker morgenen den 1. marts 2007. Præcis klokken syv om morgenen flyver en helikopter henover huset på Jagtvej 69 og en håndfuld betjente fra politiets aktionsstyrke bliver placeret på taget.

På samme tid bliver huset omringet af politi, rydningskøretøjer og vandsprøjter, der spuler huset med en blanding af vand og skum for at neutralisere eventuelle brandbare genstande i huset.

Trappen i huset var blevet barrikaderet, og derfor bliver en container hævet op i tredjesals højde, så flere fra aktionsstyrken kan komme ind i huset.

Alt gik galt

Hele aktionen går stærkt, og på nogle minutter er det hele overstået. 35 mennesker bliver anholdt, og de følgende dage byder på massevis af demonstrationer.

I en ny roman beskriver forfatter Rolf Lund tiden omkring rydningen af Ungdomshuset fra henholdsvis betjenten Bjarnes og den unge pige Majas perspektiv.

»Det var egentlig min plan, at den skulle udgives på tiåret for rydningen, men det nåede jeg ikke,« siger Rolf Lund, der tidligere har skrevet en række kogebøger og nu for første gang har kastet sig over romanen.

»Det tog længere tid, end jeg havde regnet med,« siger han.

At Rolf Lunds første roman kom til at handle om rydningen af Ungdomshuset, skyldes en elev han havde på laborantskolen. Elevens søn blev anholdt for at kaste med sten mod politiet.

»Familien var fra Afghanistan og på grund af stenkastet fik han halvanden måneds fængsel, og det statsborgerskab, han stod til at skulle få i 2007, har han stadig ikke fået. Det fik mig til at tænke over, at konflikten havde konsekvenser for mange mennesker, og at jeg var i tvivl om, hvad jeg mente om hele den sag med Ungdomshuset. Det var som, at alt gik galt,« siger han.

Alle begik fejl

I researchfasen har forfatteren både talt med gamle efterforskere, betjente og en del af de unge, der var i miljøet, da huset blev ryddet for at finde ud af, hvad der skete, og hvordan de oplevede det på begge sider.

»De unge i huset havde gasmasker på, da huset blev stormet af politiet. Dem fik de revet af, og de fik tæv i lange baner. Det har været en meget voldsom aktion. Det benægtede politimanden, som jeg talte med i researchfasen. Jeg ved ikke, hvad der er rigtigt, men jeg tror ikke, at det har gået stille for sig,« siger forfatteren.

Han mener, at alle de implicerede dengang begik fejl, og at det var årsagen til, at kampene og efterskælvet blev så voldsomt.

»Jeg synes, at alle parter har kvajet sig ualmindeligt meget. Politikerne har kvajet sig ved at sælge huset og tro, at de kan løse problemet på den måde. Ungdomshuset kvajede sig ved ikke at have en strategi og en struktur , så der var nogen at forhandle med. Jeg synes, at politiet løste opgaven meget flot. Der var ikke nogen, der blev slået i ihjel eller kom alvorligt til skade, men de gik over stregen med hensyn til retssikkerheden for den enkelte borger, når de lavede deres masseanholdelser,« siger han.

Grunden forbliver tom

Nørrebro Nordvest Bladet sidder og taler med Rolf Lund på grunden Jagtvej 69. I dag er den forholdsvis tom med undtagelse af nogle blomsterkasser, et par bænke og en lille bålplads, man kan sidde omkring.

Da Faderhuset købte grunden af Københavns Kommune, valgte de at rive huset ned.

Det er 11 år siden nu, og der har ikke været bygget på grunden siden. Den nuværende ejer har en ambition om at bygge ungdomsboliger, men indtil videre er det ikke sket.

»Bogens titel er ‘Intet tilgivet’, og jeg kan mærke, at hadet stadig er stort. Når jeg har snakket med de unge, så fornemmede jeg, at det kommer ikke til at ske. Der skal ikke bygges her,« siger han.

Rolf Lund tror, at de unge vil bevare den tomme grund som et martyrium – et sted, hvor man kan pleje sine nederlag.

Stadig i tvivl

»Jeg tror, at der vil være sabotage af byggeriet, og hvis der bliver bygget noget, så tror jeg, at der vil blive kastet sten ind gennem ruderne en gang om ugen,« siger han og fortsætter:

»Jeg kan faktisk godt forstå, at der er en vis bitterhed blandt de unge. Jeg har læst mange beretninger fra fængslerne og om politiets behandling af de unge, det er lidt som om, at storebror har fået sine venner til at tæve lillebror,« siger han med reference til kommunen og de unge.

‘Intet tilgivet’ er en fiktiv roman, der bygger på en omfattende research, men selvom forfatteren har læst gamle artikler, politirapporter, talt med de implicerede og meget andet, så er han stadig i tvivl om, hvad han skal mene om rydningen af Ungdomshuset.

»Jeg synes, at folk skal læse bogen og prøve at tage stilling selv. Det er ikke nogen let sag,« siger han.

»Jeg tror, det ville hjælpe på de unge, hvis politikerne gav dem en undskyldning og indrømmede, at det var en rigtig dårlig beslutning, de tog dengang,« siger Rolf Lund

- læs flere artikler > artikel oversigt...