Minister vil ikke betale nedrivning af Bispeengbuen

LUKKET. Transportminister Ole Birk Olesen mener ikke, at staten skal betale for nyt projekt ved Bispeengbuen.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

EJERSKAB: Transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance vil ikke være med til at betale for at lægge Bispeengbuen i en tunnel under jorden.

I sidste uge fortalte politikere i både København og på Frederiksberg, at de på ny var blevet interesserede i at tale om en nedrivning af Bispeengbuen.

Det var de, fordi en ny Rambøll-rapport viser, at projektet, kan gøres halvt så dyrt, som tidligere antaget.

Socialdemokraternes gruppeformand på Københavns Rådhus, Lars Weiss, udtalte, at han forestillede sig, at de to kommuner og staten kunne deles om regningen for at lægge Buen i en tunnel og lave et grønt område med etageboliger ovenpå.

Den plan er transportministeren dog ikke helt med på.

»Jeg anser det ikke som en statslig opgave at bruge penge på at lægge Bispeengbuen under jorden. Når det er sagt, så kan jeg godt se det mærkværdige i, at staten ejer en vej midt inde i København. Hvis kommunen har en seriøs interesse i en tunnellægning af Bispeengbuen, så er jeg åben over for at drøfte en overdragelse af statens vej,« skriver ministeren i en mail.

Lars Weiss ærgrer sig over ministerens udmelding, som ifølge gruppeformanden gør projektet sværere, men ikke umuligt at realisere.

»I og med at beløbet er halvveret i forhold til først antaget, så er det stadig realistisk uden statens penge,« siger han.

Folketinget har allerede afsat 125 millioner kroner til at forlænge Bispeengbuens liv i 2020, og det var blandt andet de penge, som både rapporten og Lars Weiss havde håbet, at ministeren ville smide i det nye projekt.

»Hvis Ole Birk Olesen ikke kan se det fornuftige i at lægge Bispeengbuen under jorden, og hvis han ikke vil bruge de 125 millioner kroner på det, så hører han ikke til blandt de visionære politikere,« siger Lars Weiss.

Rapporten anslår, at tunnellægningen af Buen vil koste 1,5 milliarder kroner. Den endelige regning kan ifølge rapporten ende på 550 millioner, fordi man blandt andet regner med de 125 millioner fra staten, indtægter fra salg af ny grunde og en øget grundskyld.

- læs flere artikler > artikel oversigt...