To butikker udsat for serielt hærværk med brosten

STENKAST. To butikker på Nørrebro har i løbet af de sidste fire uger været udsat for hærværk. Politiet mener ikke, at der er tale om hverken beskyttelsespenge eller tilfældigheder, men derudover har de ikke noget at gå efter.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

EFTERFORSKNING: Brosten kastet gennem ruderne uden tegn på indbrud har resulteret i omfattende skader på to butikker på Nørrebrogade.

Ruderne tilhører burgerkæden Jagger, der ligger over for den gule mur og den nye cafe Andersen og Maillard, som holder til i Nordeas gamle bygninger, hvor Møllegade støder op til Nørrebrogade.

På burgerrestauranten Jagger, der har ligget på Nørrebro siden november, har de oplevet fem til seks episoder med stenkast mod deres dør og vinduer inden for de sidste tre uger.

Burgerrestauranten vil ikke udtale sig om hærværket, men de bekræfter politiets teori, der lyder på, at det hverken handler om indbrud eller beskyttelsespenge.

Jagger har som reaktion på hærværket anskaffet sig et gitter, som de kan køre ned over vinduer og døre, når restauranten er lukket.

Misforstået hærværk

Hos cafeen Andersen og Maillard har de også reageret på hærværket. Det har de gjort ved at sætte videoovervågning op uden for cafeen.

»Jeg vil allerhelst være foruden videoovervågning. Det er irriterende, at det er nødvendigt,« siger ejeren Hans Kristian Andersen.

Andersen og Maillard har haft 8-9 tilfælde af stenkast mod deres ruder inden for de sidste 4 uger.

»Vi er et åbent sted, som bliver brugt af både unge og gamle, som selv bor på Nørrebro. Jeg tror, at hærværket mod os bunder i en misforståelse. Denne her cafe er noget, jeg har solgt mine ting for at spare op til, og jeg arbejder tyve timer i døgnet. Det er ikke et sted med en masse penge i ryggen,« siger han.

Hans Kristian Andersen bekræfter ligeledes, at han ikke er blevet kontaktet med henblik på at skulle betale beskyttelsespenge, ligesom at han heller ikke har set tegn på indbrud.

Politiet på bar bund

Hos Københavns Politi ved de ikke meget om, hvem gerningsmændene er, eller hvad motivet eventuelt kunne være.

»Jeg kan ikke sige, hvad vi tænker, fordi vi har ingen anelse om, hvorvidt vi skal i den ene eller den anden retning. Hvis nogen kan fortælle os noget om, hvordan de ser ud, eller hvorfor de gør det, så kan vi bevæge os i en retning, men det kniber lidt i øjeblikket,« siger Peter Veje, der er sektionsleder hos lokalpolitiet på Nørrebro.

Han er bekendt med omfanget af hærværket på de to butikker, og hans folk kommer løbende i området for at tale med både ejere og eventuelle vidner.

Peter Veje mener hverken, at der er tale om beskyttelsespenge eller tilfældig hærværk, men derfra har politiet ikke meget at gå efter.

»Vi har jo før haft problemer med knuste ruder på Nørrebro. Men vi synes ikke, at det her ligner noget, vi har set før,« siger han.

Nogle fravælger Nørrebro

I 2011 var både Joe and the Juice og Cykelbanditten udsat for hærværk gentagne gange. Førstnævnte endte med at forlade lokalerne på hjørnet af Ravnsborggade og Nørrebrogade.

Nørrebro Handelsforening frygter, at andre butikker vil vælge den samme vej, hvis de ligeledes bliver udsat for massivt hærværk.

»Jeg frygter, at der er nogle butikker, som ikke gider Nørrebro, fordi de ikke føler sig velkomne. Jeg synes, det er en uskik, og i sidste ende gør det Nørrebro mindre mangfoldigt, hvis der nogle butikker, som ikke kan være her,« siger Uwe Brodersen, sekretær i Nørrebro Handelsforening.

På Nørrebro Nordvest Bladets Facebook-side har flere borgere skrevet, at de knuste ruder skaber utryghed.

»Det er bare så træls, at lokale butikker, banker osv. skal have deres ruder smadret. Det er så trist. Jeg synes, det er synd for dem, der arbejder der, os der færdes i gaden til dagligt og vores kvarter generelt. Det skaber utryghed, og det går udover fællesskaberne, der hvor vi bor,« skriver Erik Ari Wolter Rosenberg.

Tina Fabrin Busch Stephansen skriver: »Det er trist og meget underligt at gå forbi med sit barn dagligt, for hvordan forklarer man, at vinduer bliver smadret gang på gang«.

- læs flere artikler > artikel oversigt...