Tryghedschef i Mjølnerparken: Nyt udspil får os i mål

UENIGHED. Den nyvalgte beboerformand og tryghedschefen i Mjølnerparken ser meget forskelligt på de problemer, der måske eller måske ikke er i Mjølnerparken og på, hvordan de skal løse dem.

Af Simon Reenberg

isre@minby.dk

GHETTOUDSPIL: En gruppe på cirka 50 personer står med skilte og råber ‘Lighed for loven’ og ‘støt fremfor straf’. Flere af dem klaprer tænder på det, der ifølge kalenderen skulle have været den første forårsdag.

Menneskemængden venter på statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans hold af ministre, som ankommer til Mjølnerparken for at præsentere regeringens nye ghettoudspil.

Allerede i sin nytårstale bebudede statsministeren et opgør med de sorte pletter på landkortet og de parallelsamfund, der ifølge statsministeren eksisterer i flere udsatte boligområder.

»Mjølnerparken er ikke en ghetto, og Mjølnerparken er ikke et parallelsamfund,« siger Mohammed Aslam, beboerformand i Mjølnerparken. Han står selv med et skilt, hvor der står: ’Parallelsamfundet er Christiansborg ik’ Mjølnerparken’.

Flere beboere på stedet, som Nørrebro Nordvest Bladet talte med, delte deres beboerformands holdning.

Modkulturen hersker

Lejerbo ejer Mjølnerparken, og de har en tryghedschef ansat, som er ret uenig med beboerformanden. Han hilser regeringens udspil velkommen.

»Jeg medgiver, at nogle af initiativerne i udspillet er vidtgående, men det får os i mål,« siger Eskild Dahl Pedersen.

»Mjølnerparken er blevet monokulturel i stedet for mangfoldig. Der er en gruppe mennesker, som dyrker en modkultur mod Danmark og mod Vesten. For at komme det til livs har vi brug for nye midler,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Hvor ved du fra, at der hersker sådan en kultur i Mjølnerparken?

»Fordi jeg taler med beboerne og har gjort det i de ti år, jeg har arbejdet i Mjølnerparken. De kommer ind på mit kontor og fortæller mig det,« siger han.

Udspil giver os blandet by

Tryghedschefen er enig i, at Mjølnerparken har rykket sig på en række parametre. Eksempelvis i forhold til andelen af beboere, der er studerende eller i job.

Men han mener, at de nye initiativer kan sætte yderligere skub i den proces.

Det gælder blandt andet regeringens forslag om, at ghettoområder, der har stået på ghettolisten i de seneste fire år, inden for seks måneder skal indsende en udviklingsplan, som viser en konkret vej til at nedbringe andelen af almene familieboliger i området til højst 40 procent. Det betyder, at noget skal konverteres til ungdoms- eller seniorboliger, mens andet skal være privat.

»Det her kommer faktisk til at betyde, at vi får den blandede by, som vi gerne vil have. Hvis vi i højere grad blander private og almene boliger, så får vi de blandede skoler og vuggestuer, og vi slipper for al den snak om parallelsamfund,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Det er dog en proces, der kommer til at tage flere år og ifølge tryghedschefen kommer til at ske ved en gradvis og naturlig fraflytning fra området.

Alle børn i vuggestue

En stribe sorte BMWer triller ind i Mjølnerparken tæt på menneskemængden, som har fået besked på at holde sig bag politiets karakteriske rød-hvide plastikbånd. Mens pressen omringer ministrene, tager råbene fra gruppen til i styrke. ‘Ingen racister i vores gader’ og ‘Lars din svindler’.

Mohammed Aslam synes, det er provokerende, at regeringen præsenterer deres udspil her, og han forstår ikke, hvorfor beboerne hverken er taget med på råd eller blevet informeret om, at politikerne ville komme.

»Det var først i går, vi fandt ud af, at de ville komme her, og det var fordi vi fik det at vide af journalister,« siger han.

»Vi har da udfordringer, men vi er ved at løse dem, og vi er kommet meget langt. Vi har brug for mere støtte til at få endnu flere i arbejde og endnu flere i uddannelse. Vi har brug for hjælp til at sætte turbo på den proces,« siger beboerformanden, der mener, at regeringens udspil har mere karakter af straf end af støtte.

Tryghedschefen mener derimod, at udspillet netop kan sætte turbo på beskæftigelsen.

»Vi vil have, at vores beboere får et arbejde eller en uddannelse, og vi giver ikke op på nogen, selvom det tager tid. Det er mit indtryk, at Københavns Kommune er gode til at få vores beboere i arbejde, men nu får de en kontant belønning hver gang, det sker, og det gør i hvert fald ikke motivationen mindre,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Han fortæller, at 293 kontanthjælpsmodtagere fra Mjølnerparken for nylig blev screenet. Syv procent af dem havde 9. klasse. Resten havde mindre.

»Hvordan skal du tage dig af børn, når du ikke engang har en 9. klasses eksamen?,« spørger han og glæder sig over, at alle børn i et udsat boligområde, ifølge regeringens forslag, skal have 30 ugentlige timer i en institution fra de fylder et år.

»Med de her tiltag tror jeg på, at Mjølnerparken er væk fra ghettolisten om fem år,« siger Eskild Dahl Pedersen.

Mens Lars Løkke og hans ministre går mod beboerhuset i Mjølnerparken for at holde pressemøde, bliver beboerne og de andre fremmødte bedt om at blive bag politiets plastik.

- læs flere artikler > artikel oversigt...