En tur til Nørrebros millionsejre

Overførselssagen har sendt millioner til Nørrebro og Nordvest og sikrer en lang række højt prioriterede projekter i bydelene. Avisen har taget en rundtur for at se nærmere på stederne.

Milliontur: Der er stor glæde hos lokaludvalg, områdefornyelser og den nye borgeralliance, Medborgerne på Nørrebro og i Nordvest.

Glæden blev leveret direkte fra rådhuset, hvor fire partier var med til at give mere end 150 millioner kroner til forskellige projekter på Nørrebro og i Nordvest.

»Der er ikke tale om, at det er gaveregn til Nørrebro. De ting, vi har afsat penge til, er ting, man som borger rimeligt kan forvente sig af sin kommune,« siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester for SF.

Sammen med sin kollega Jonas Bjørn Jensen fra Socialdemokratiet, har hun inviteret Nørrebro Nordvest Bladet med på en tur fra Nordvestpassagen til Korsgade for at se de steder, hvor der nu bliver investeret.

»Jeg har aldrig været med til noget lignende på Nørrebro,« siger Jonas Bjørn Jensen om de projekter, der nu kan blive realiseret.

Nordvestpassagen: Vi starter turen ved Mimersparken. Her har de fire partier, S, SF, DF og Enhedslisten besluttet, at der skal laves en tunnel under togbanen, som et forbindelsesled mellem Lygten og Mjølnerparken. Det har de afsat 76,7 millioner til.

»For mig hænger Nørrebro og Nordvest sammen, men de to bydele er lidt opdelt af togbanen. Det ændrer vi på nu,« siger Sisse Marie Welling. »Og så åbner det Mjølnerparken op, hvor der i den kommende tid bliver investeret en lille milliard,« supplerer Jonas Bjørn Jensen. Han refererer til den helhedsplan, som Lejerbo, Landsbyggefonden og Københavns Kommune har finansieret i Mjølnerparken.

Kvartershuset: Lige ved siden af Mimersparken har politikerne afsat 3,6 millioner kroner til at bygge et kvartershus. Det var et lokalt ønske, som også Overborgmester Frank Jensen har talt varmt for.

Kvartershuset skal dels fungere som omklædningsrum for dem, der bruger Mimersparken og dels som klassisk forsamlingshus.

»Et kvartershus er lidt, hvad beboerne gør det til. Vi stiller rammerne til rådighed, og så håber vi på, at borgerne vil indtage det og gøre det til deres eget,« siger Jonas Bjørn Jensen og Sisse Marie Welling tilføjer:

»Vi vil gerne have en blandet by, og for at opnå det, er det vigtigt, at folk mødes på tværs. Vi håber, at beboerne i Mjølnerparken vil komme i huset og mødes med beboerne fra det nye højhusbyggeri, Nordbro.«

Stationen: Fra Mimersparken går turen få 100 skridt til Nørrebro Station. Pladsen, der nu er præget af metrobyggeri, skal have et løft. Forleden arrangerede Medborgerne en fællesspisning på pladsen foran Føtex for at sende et signal om, at Nørrebro Station skal være et trygt sted. Begge lokaludvalg havde også Nørrebro Station stående i toppen af deres ønskeliste til overførselssagen. Politikerne har afsat 1,5 millioner kroner til pladsen. Det betyder, at der bliver råd til asfaltering og lys.

»Vi ved godt, at det ikke er den helt store løsning, som blandt andet Medborgerne havde håbet på, men det giver mulighed for, at pladsen kan bruges til noget, og det er med til at skabe tryghed,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Begge politikere mener, at beløbet vil løse en del af utrygheden omkring stationen.

Medborgerne lader heller ikke til at være helt utilfredse.

»Vi er kommet et skridt tættere på en #TrygNørrebroStation!,« skrev de på deres Facebook-side, da forhandlingerne var faldet på plads.

Stefansgade: Regnen tager lidt til, mens turen går videre til Stefansgade. Hippe cafeer, udendørsservering og en heftig cykel- og biltrafik præger gaden i dag, men på sigt skal den være markant mere rolig, hvis det står til de lokale politikere. En million kroner er der afsat til at lave bump på vejen, og til at sikre en løsning for de mange cyklister, der hver dag krydser gaden, når de er på vej ud af den grønne cykelsti.

»Alle partierne er enige om, at vi er nødt til at gøre noget ved trafikken her,« siger Sisse Marie Welling.

Bumpene på gaden er ifølge politikerne en her og nu løsning. På sigt ønsker de sig en gade, der i langt højere grad fungerer på de gåendes og cyklendes præmisser.

»Vi vil gerne have, at Stefansgade kommer til at ligne Blågårdsgade mere. Der skal være plads til ærindekørsel, men meget mindre gennemkørsel end i dag,« siger Sisse Marie Welling.

Hans Tavsens Park: Fra Stefansgade bevæger vi os videre til Hans Tavsens Park. I sidste uges avis gav en række borgere udtryk for, at politikerne ikke måtte glemme parken. Det viser sig nu, at det havde de ikke.

Med 55 millioner kroner vil de blandt andet sikre, at parken også kan være park, når HOFOR er færdige med at skybrudssikre den.

»Det var afgørende for os, at Hans Tavsens Park ikke blev en sump. Der er så få grønne steder på Nørrebro, at vi er nødt til som minimum at bevare dem, vi har,« siger Sisse Marie Welling.

»Og så er det ekstra vigtigt her, fordi parken bliver brugt som udeareal af både Blågårds Skole og Nørrebro Park Skole,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Når vandet er blevet opsamlet i parkens bassiner, skal det ledes videre ned gennem Korsgade og til et rensningsanlæg, inden det bliver ledt ud i søerne.

Det betaler HOFOR for, men beboerne i området og Områdefornylsen Indre Nørrebro har arbejdet på en løsning, hvor man udnytter momentum til at forgrønne og sikre Korsgade, der bruges af mange som skolevej.

»At skulle lære en 6-årig pige at cykle her er vanvittigt,« siger Jonas Bjørn Jensen om Korsgade, hvor den rammer pladsen foran Hellig Kors Kirken.

Sisse Marie Welling er enig: »Det er næsten med livet som indsats, når man cykler her om morgenen.«

Derfor skal pengene blandt andet gå til en ensretning af gaden, fartdæmpende belægninger og en indsnævring med små grønne byrum.

Afslutning: Foruden Jonas Bjørn Jensen og Sisse Marie Welling har også Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten siddet med i forhandlingerne. De bor alle tre på Nørrebro, og det lokale kendskab er en fordel, når der skal diskuteres ned i detaljen, mener de alle tre. Ninna Hedeager mener dog ikke, at Nørrebro bliver tilgodeset, fordi flere fra forhandlingsbordet bor i bydelen.

»Rigtig meget af det her er gammel gæld til Nørrebro. Ting vi har skyldt i flere valgperioder. Heldigvis har vi nu kunnet indløse det,« siger hun.

- læs flere artikler > artikel oversigt...