Urban 13 skal skabe liv under Bispeengbuen

UDBUD. Projektet Urban 13 har vundet retten til at lave forretning under Bispeengbuen. Det er Frederiksberg og København blevet enige om. Projektet smugstarter i sensommeren i år, og det skal efter planen stå færdigt i april 2018.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

LIV: De to kommuner, der deler Bispeengbuen i mellem sig, har nu valgt, at projektet Urban 13 skal skabe liv under Bispeengbuen.

Urban 13 har planer om at skabe et miljø med iværksætteri, kultur og fællesskaber.

»Urban 13 skal være en rugekasse for ’de små med de store ideer’ – hvad end det er kokke, håndværkere, designere, kulturskabere eller håbefulde musikere,« siger Alexander Stevns, som er initiativtager til projektet sammen med Benjamin Randbøll og Anas Kababom, i en pressemeddelelse.

Liv giver tryghed

Området under Bispeengbuen er i dag præget af parkering, og ‘Buen’ skygger for solen, hvilket gør området forholdsvis mørkt. Urban 13 har indtil videre fået fem år til at ændre det lidt golde miljø.

»Projektet skal skabe tryghed i lokalområdet gennem lokale fællesskaber og daglige aktiviteter – og så skal Urban 13 være en ny fortælling om Bispeengbuen, der gør stedet til et naturligt og hyggeligt samlingspunkt for resten af hovedstadens borgere,« siger Alexander Stevns.

Han har sammen med de to andre allerede arrangeret en række events under Bispeengbuen med foreningen Carpark Festival, som afholder musikfestival og filmfremvisninger.

Det nye projekt skal efter planen være tilgængeligt på daglig basis, og hvis alt går vel, står det i fuldt flor i april 2019. Allerede fra sensommeren i år vil det dog være muligt at se dele af projektet via pop-up events.

Skal ‘Buen’ bestå?

Både på Frederiksberg og i København er der glæde blandt politikerne, der ser frem til, at få mere aktivitet i området.

»Jeg er overbevist om, at Urban 13 vil sikre masser af oplevelser og kvalitet for beboerne, og at de vil få mest muligt ud af det helt særlige miljø, der er under Buen,« siger borgmester på Frederiksberg, Jørgen Glenthøj (C).

»Urban 13 er et projekt, hvor man dels kan komme og opleve storbykultur, men som i høj grad også inviterer københavnerne til aktivt at indgå i og skabe nye, lokale fællesskaber,« siger kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld (Å).

For nylig afsatte begge kommuner ellers 200.000 kroner hver til at undersøge, hvad det skal koste at rive Bispeengbuen ned, men det projekt forhindrer ikke det nuværende.

»I de kommende år skal vi sammen med Københavns Kommune og staten finde ud af, om vi skal beholde Bispeengbuen, eller om den skal rives ned. Men det er en lang proces, og livet i byen foregår hver dag. Derfor er det fremragende, at vi nu skaber endnu flere aktiviteter i et område, der sprudler og udvikler sig i disse år,« siger Formand for by- og miljøudvalget på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen (V), der også sidder i Folketinget.

- læs flere artikler > artikel oversigt...